Defne Yaprağından Biyoyakıt Üreterek Destek Almayı Başardı

In: Genel

HATAY (Enerji Portalı) – Ayşegül Abacı, defne yaprağından kömüre alternatif bir yakıtı üreterek KAGİDER’in desteklediği 15 kadından biri oldu.

Küçük yaşlarda babasıyla birlikte Defne yaprağı toplayıp, defne yaprağı kurutarak bunları satan Ayşegül Abacı, geçtiğimiz aylarda defne ağacının atıklarından ilham aldı. Ayşegül Abacı, defne yaprakları atıklarından ürettiği ‘pelet yakıtı’ ile bir ilke imza attı. Bu uygulaması ile Abacı, KAGİDER (Kadın Girişimcileri Derneği)’in Proje 15 adlı 15 kadın girişimciyi destekleyen projesinin de kazananlarından biri oldu.

Abacı, defne yaprağına olan ilgisi ile ilgili şöyle konuştu, “Hatay Yayladağı’nda doğdum. 5 kızı olan bir ailenin 2’inci çocuğuyum. Çocukluğumun belli dönemleri çok ağır maddi zorluklar ile geçti. 2 odalı bir evde babaannem, kız kardeşlerim, babam ve annem ile büyüdüm. Bu zorluklar eğitim hayatımı etkiledi. Sonrasında babam çeşitli işlerde çalışarak kendini geliştirdi, son olarak defne yaprağı kurutma tesisi kurdu, benim de ilkokuldan bu yana tatillerim, okul sonrası saatlerim bu işletmede geçti. Yani defne kurutma tesisinde büyüdüm.”

Defne yaprağından yakıt üretmeyi nasıl keşfettiğine dair ise Abacı:

“Defne yaprağının içinde büyümüş bir insanım. Hataylılar için en değerli bitkilerden biridir defne ağacı, çeşitli alanlarda fabrikalar var. Sabun ve yağ yapılıyor. Defnenin yaprakları toplanıp dalları atılıyordu. Bizim işletmemizde çıkan bir yangın sonrasında bu dalları ne yapabiliriz diye düşünmeye başladım. Araştırdım ve pelet yakıtının varlığını öğrendim. Biz hammadde olarak defne ağacından üretim yaptığımız için firma ismimiz Defne Pelet. Ormanda atık durumda olan maddeyi önce topluyoruz, daha sonra kırıcı makinalara verip talaş haline getirip elekten geçiriyoruz. Elenmiş ve talaş haline gelmiş defne dallarını belli bir sıcaklıkta talaş kurutma fırınına vererek nemini alıyoruz. Nemi alınmış ürün daha sonra baskılama makinasına veriliyor ve pelet üretimi gerçekleşmiş oluyor. Atık durumdaki ürünleri değerlendirerek doğa dostu bir enerjiye çevirmiş oluyoruz bu nedenle yenilenebilir enerji sektörüne giriyor.” diye anlattı.

Şu anda günde 5 tonluk üretim kapasitesine sahip makinalarlar üretim yaptıklarını söyleyen Abacı, “Makinalarımı saate 4 ton üretim yapan makine ve ekipmanlar ile değiştirmeyi hedefliyorum. Bu kadar küçük bir üretimle başlayan tesisimi büyütmek ve kırsal kesimde üretilen peletlerin önce kendi ilime sonra kendi ülkeme ve daha sonrasında da tüm Dünya’ya fayda sağlamasını amaçlıyorum. Hayalim ise, pelet yakıtı denildiği zaman akla gelen ilk ismin Defne Pelet olmasıdır, kendi ülkemde ve Dünya’da güvenilir bir marka olmayı çok istiyorum.” şeklinde konuştu.

“Tüketildiği zaman çok düşük derecede bir karbondioksit salınımı oluyor, bu kömüre oranla yok denebilecek derecede az.”

Ürettiği peletlerin doğa dostu olduğunu ifade eden Abacı, “Üretim yapılırken atıkların toplanması ile olabilecek orman yangınlarını ve çevredeki kirliliği azaltmış oluyoruz, tüketildiği zaman çok düşük derecede bir karbondioksit salınımı oluyor, bu kömüre oranla yok denebilecek derecede az. Bu yakıt sayesinde artık herhangi bir gaz zehirlenmesinin olması mümkün değil, çünkü tamamen doğal bir madde ile doğal bir ortamda herhangi bir kimyasal katılmadan üretim yapılıyor.” diye belirtti.

Defne peleti yakıtının kömürden farkını ise şöyle sıralamak mümkün:

– Pelet yakıtının yanması sonucu bacadan herhangi bir emisyon oluşmuyor ancak kömür yanması sonucu insan sağlığına ve çevreye zarar veren bir emisyon oluşuyor.
– Kömürün yanma süresi uzun, pelet yakıtının yanma süresi çok kısa. Kömür ile 1 saatte ısıtılabilen mekanlar, pelet yakıtı ile 15 dk ısınıyor.
– Kömür kazanlarında kömürün yanma verimliliği en fazla yüzde 78. Pelet yakıtı kazanlarında ise yanma verimliliği yüzde 97.
– Odun pelet ısıtma sistemleri, ozon dostu ve Kyoto Protokolü’ne göre kabul edilebilir CO salınım eşik değerleri altında.
– Pelet yakıtı için kesinlikle ağaç kesilmez tamamen atık durumdaki maddeler değerlendiriliyor.

One thought on “Defne Yaprağından Biyoyakıt Üreterek Destek Almayı Başardı”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ready to Grow Your Business?

We Serve our Clients’ Best Interests with the Best Marketing Solutions. Find out More

Teklif Formu

Ürün ve ya hizmetlerimizle ilgileniyorsanız teklif alma formunu doldurabilirsiniz. Size en kısa süre içerisinde dönüş yapacağız.

Diğer iletişim kanalları: Tıklayın.